Triatlon: Vargovi sa splnil detský sen, ako malý sa na olympiádu hrával

22.07.2012 Celý región

Bratiaslava 22. júla (TASR) - Po Pavlovi Šimkovi je triatlonista Richard Varga iba druhým slovenským pretekárom, štartujúcim pod piatimi olympijskými kruhmi. Po tom, čo skúsený 30-ročný Šimko si svoju účasť na olympiáde ako vôbec prvý Slovák odbil v Pekingu 2008, na neho čaká premiéra v Londýne.

Pavel Šimko bol pre mladého 23-ročného člena J&T Sportteam Bratislava vzorom a zároveň aj akousi motiváciou. "Práve Paľo Šimko bol pre mňa veľkým vzorom pred štyrmi rokmi v tom, že to dokázal. Jeho účasť v Pekingu bola pre mňa zároveň aj motiváciou, že niečo podobné by som chcel raz dokázať aj ja. Som preto veľmi rád, že som po ňom druhým Slovákom, ktorý pôjde na OH a že tam môžem niečo spraviť aj ja," uviedol pre TASR po tom, čo sa mu splnil olympijský sen. Kým jeho predchodca v Pekingu svoje preteky nedokončil po tom, čo v plaveckej časti dostal kopanec do hlavy a otraseného ho z vody museli vytiahnuť, Richard Varga verí, že dopadne lepšie. "Verím, že druhý slovenský pokus na olympiáde bude oveľa lepší. Chcem pretekať veľmi tvrdo, tak aby som bol čo najdlhšie v boji o medailu," netají svoje odhodlanie pobiť sa o čo najlepší výsledok na OH.

Dostať sa do Londýna však nebolo podľa neho vôbec jednoduché. Ako priznal, znamenalo to pre neho rok a pol náročného cestovania, trénovania a pretekania. "Zároveň aj odriekania od rodiny, priateľky, a priateľov. Znamenalo to pre mňa samotu a ozaj len sa riadne sústrediť na tréningy." Jeho cestu na olympiádu takmer pribrzdilo zranenie v najmenej vhodný čas, keď už tých pretekov, v ktorých sa rozhodovalo o účasti v Londýne, veľa nezostávalo. Vtedy to vraj pre neho nebolo vôbec jednoduché. "Bol som veľmi sklamaný," uviedol Richard Varga a pokračoval: "Zrazu som sa ocitol v pozícii, že som nevedel čo robiť. Či sa mám snažiť aj napriek tomu pretekať, alebo sa dať zdravotne do poriadku a až potom to znova skúsiť. Napokon som predsa len musel prestať trénovať, čakať kým sa vyzdravím. A keď som už bol v poriadku, sám som bol prekvapený, ako mi to išlo. Asi to bolo v tom, že mám veľa natrénovaných kilometrov, na druhej strane som si pri tom zranení aj trocha oddýchol. Takže po naskočení do pretekov som bol celkom svieži."

Tým, že sa prebojoval na olympijské hry si splnil detský sen. "Olympiádu sledujem od svojich piatich rokov a vždy som sa na ňu veľmi tešil. Sám som si doma robil takú detskú olympiádu s bratom a otcom. Lebo nikto sa so mnou nechcel hrať. A práve tým, že som sa na ňu prebojoval, sa mi splnil môj detský sen. Už sa teším, že to zažijem na vlastnej koži a budem mať možnosť vidieť ako to na nej bude v reáli."

V rámci svojej prípravy často spolupracuje s britskými bratmi Brownleovcami a veľmi si ju pochvaľuje.

"My sa dobre poznáme z francúzskeho seriálu pretekov, kde sme spolu vo francúzskej lige a sme majstrami Francúzska. Tam sme nadviazali vzájomne veľmi dobré kontakty. Sedí nám spoločný tréning, popri ktorom si užijeme aj veľa zábavy, ale predovšetkým veľmi tvrdo trénujeme. V tomto všetkom sme si veľmi dobre sadli. Navyše oni potrebujú takých ľudí, ktorí sú pozitívne naladení, čo ja som. Čiže toto všetko nám spolu sedí a spolu môžeme niečo dokázať," priblížil ako k tejto obojstranne výhodnej spolupráci prišlo.
 

Vyberte región